Προ εκπλήξεων θα βρεθούν όσοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μηχανές. Μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής του νόμου για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)όλα είναι έτοιμα ( τις πρώτες μέρες του Ιουνίου 2017) για να γίνουν οι πρώτες διασταυρώσεις, να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά και να υποχρεωθούν να ασφαλιστούν όσοι βρεθούν χωρίς ασφάλιση.
Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει καθαρό το μητρώο με τους κατόχους αυτοκινήτων και μάλιστα τις προηγούμενες μέρες εντόπισε 80.000 αυτοκίνητα, που κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, και τους ζητά πλέον τα τέλη κυκλοφορίας μαζί με την προσαύξηση.
Στην περίπτωση των ανασφάλιστων σε όσους σταλούν ειδοποιήσεις με πρόστιμο δεν έχουν καθόλου πιθανότητες να αποφύγουν τόσο την πληρωμή όσο και την ασφάλιση.
Για να συνεχίσουν να έχουν σε κυκλοφορία το όχημά τους πρέπει να καταβάλουν το πρόστιμο, να πάρουν την απόδειξη πληρωμής και στην συνέχεια να πάνε να ασφαλιστούν μέσα σε οκτώ μέρες.
Αν δε το πράξουν έρχονται νέα πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει ο νόμος: 
Από τα πρόστιμα δεν εξαιρούνται ούτε τα οχήματα που δεν κυκλοφορούν, καθώς εάν δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα.
Όποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει ειδοποιητήριο, πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ.
Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500€ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.
Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.